De Klarälven

De Klarälven.. Klik hier voor een filmpje.
Deze pagina hebben we gemaakt omdat de Klarälven direct achter onze tuin stroomt, kan heel rustig zijn, maar bij hoog water kan er tot één miljoen liter per seconde voorbij stromen. Dit geeft vaak een aangenaam natuurlijk lawaai, ook omdat er achter ons huis in de rivier een waterkracht-centrale ligt (Forshult ) en de omloop regelmatig een spectaculair schouwspel is. Omdat onze tuin en huis zo’n 12 tot 15 meter hoger ligt zullen we geen last hebben van hoog water.
Klarälven achter ons huis vanuit de lucht.  DSC04419  DSC04759  DSC02781

DSC03894  DSC04414  Sola_i_Karlstad  Forshults-Kraftstation
De Klarälven.
De Klarälven (“heldere rivier” in het Zweeds) is de langste rivier van Zweden, met een lengte van 460 kilometer. De rivier heeft van oudsher belangrijke economische voordelen gebracht. Zij was en is nog steeds een geschikte transportroute voor grote scheepvaart en afvoer van gekapte bomen, en geniet internationale erkenning als uitstekend sportviswater.
De rivier ontstaat in het Zweedse meer Rogen om van daaruit via twee Noorse meren Femund en Engeren, terug naar de Zweedse grens te stromen. De rivier heet dan Femundselva, Trysilelva (Noors) of Trysilälva (Zweeds). In Noorwegen wordt de rivier ook wel aangeduid met Klara.
Bij het binnenstromen in Zweden stroomt zij door het Höljessjön en krijgt het haar Zweedse naam. De eerste grote plaats in Zweden 100 km stroomafwaarts is Stöllet, alhoewel er talloze gehuchten langs de rivier zijn gelegen. Tot aan Ekshärad stroomt zij door het Klarälvdalen, ook wel älvdalen genoemd; dat moet men niet verwarren met een andere rivier: de Älvdalen. Vanaf de Noors-Zweedse grens stroomt de rivier door of vlakbij de volgende plaatsen: Höljes, Stöllet, Ekshärad, Hagfors, Råda, Munkfors, Deje, Forshaga, Kil en Karlstad. Na Ekshärad moet de dan toe als een streep naar het zuiden stromende rivier zich aanpassen aan de omgeving; zij meandert verder tot Karlstad en stroomt daar het Vänermeer in. De enige natuurlijke afvoer van het Vänermeer is de Göta älv, waarvan je dus kan zeggen dat dat het een verlengstuk van deze rivier is.
Rivier De Klarälven bij de brug naar Sörby  Rivier De Klarälven bij Kraftstation  Klarälven achter ons huis  Rivier de Kläralven-1
Aan het eind van de 19e eeuw, reden er treinen dwars door de natuur van midden Zweden. Nu, ruim 100 jaar later, is dat verleden tijd. De treinen en de rails zijn verdwenen, maar op ditzelfde traject ligt nu gloednieuw asfalt. Hier kun je over zo’n 90 km autovrij fietsen.