Värmland

 

Informatie over Värmland

       Uitzicht over Hagfors.   

Värmland ligt in het midden van Zweden en heeft talloze meren (10.513), vele natuurreservaten, skipistes, wandelpaden, musea, bergen en beekjes.
In de natuur (77% van de oppervlakte van de provincie bestaat uit bos) vind je roofdieren die in Nederland niet snel zal aantreffen; namelijk de beer, wolf, lynx en veelvraat. Ook leven er veel elanden in Värmland, rond de schemering kom je ze al snel langs de kant van de weg tegen. Helaas lopen deze dieren wel eens voor de auto en gebeuren hier dus ongelukken mee.Värmland behoort met zijn omvang van 17.500 km2 tot de grotere provincies van Zweden. Omdat er slechts 312.966 mensen wonen komt het gemiddeld aantal bewoners op 17.2 per km2. Stand per mei 2012 (In Nederland ongeveer 400 per km2)
In Värmland is de grootste gemeente die van Torsby en Karlstad de gemeente met de meeste inwoners. De verschillende regio’s hebben allen een andere uitstraling en activiteiten te ondernemen.

In het westen van Värmland ( Årjäng, Arvika en Eda) kan er erg prettig gewandeld worden in bijvoorbeeld het natuurreservaat Glaskogen. Ook liggen deze gemeenten dichtbij Noorwegen en wordt door het lagere prijspeil van Zweden veel producten en huizen aan Noren verkocht.

Het zuiden van Värmland (Grums, Kil, Forshaga, Säffle, Karlstad, Kristinehamn) liggen veelal aan de rivieren en aan het grote meer Vänern zodat het hier goed vertoeven is per (rondvaart) boot en wordt er veel gevist. In de steden Kristinehamn en Karlstad kan men tevens lekker winkelen.

Het oosten van Värmland (Storfors en Filipstad) staan vooral bekend om de vroegere ijzerindustrie. Men kan hier enkele oude ijzermijnen en mineraalmusea bezoeken of waterpret beleven aan het Bergslagskanal.
In Philipstad staat de Wasa fabriek, alom bekend van het knäckebröd.

In het midden van Värmland (Munkfors, Sunne en Hagfors) is veel natuurschoon en zijn vele leuke recreatieve activiteiten te ondernemen; bijvoorbeeld een waterpark en Ski-center in Sunne of de Golfbaan in Råda. Er zitten veel campings en er worden activiteiten zoals GPS-tochten, safari’s, kanotochten en dergelijk georganiseerd.
Skicenter in Sunne  Deze link geeft een mooi filmpje.

Het noorden van Värmland (Torsby) is wat ruiger van natuur; hier vind je de wat grotere ski-pisten zoals Branäs en Hovfjället, de ski-tunnel in Torsby en verschillende beekjes en ruigere natuurreservaten.

Informatie over Hagfors                                

Hagfors was oorspronkelijk een plattelandsgebied, aan het eind van de 19e eeuw werd het een plaats met veel staalindustrie. (de staalfabriek van Uddeholm AB, behoorde tot een van de grootste staalfabrieken in Zweden)

Op 31 maart 2012 had de gemeente Hagfors 12.263 inwoners. In de omgeving Hagfors zijn Hagfors/ Ekshärad/ Uddeholm/ Råda/ Geijersholm en Sunnemo de dorpen met de meeste inwoners.
De omgeving Hagfors heeft een regionale funktie met een redelijk aantal winkels. In de regio zijn er het gehele jaar volop dingen te doen. Er zijn namelijk genoeg mogelijkheden om te recreëren, sportieve activiteiten te ondernemen of culturele evenmenten en authentieke dorpjes te bezoeken.

Hagfors ligt ongeveer 1.400 kilometer van Nederland (Utrecht) af en is gemakkelijk per vliegtuig (Oslo of Stockholm) of auto te bereiken.
Update, september 2012.